Lichaamsgerichte therapie & Energetic Integration

Aanleiding om in therapie te gaan is meestal een grote lijdensdruk in de vorm van stress, psychosomatische klachten, angst, frustratie of depressie. Daarnaast kan er ook een verlangen zijn naar een beter contact met jezelf, je lichaam, je gevoel, je creativiteit en de wereld om je heen.

Leven is groeien, veranderen en stromen. Al vroeg in onze jeugd, echter, leren we om ons aan te passen aan de verwachtingen en eisen van onze omgeving. Maar al te vaak doen we dit door grote concessies aan onszelf te doen om zo de liefde van onze ouders of opvoeders niet te verliezen. We slikken bijvoorbeeld onze boosheid of ons verdriet in en leven achter een masker van vrolijkheid of serieus zijn door plichtgetrouw onze verantwoordelijkheden uit te voeren. We verbergen onze levensvreugde en gaan als gesloten mensen door het leven. Alle niet geuite energie wordt op deze manier vastgezet in ons lichaam en onze geest. Zo ontstaan blokkades, waardoor onze energie niet vrijelijk meer stroomt. Op latere leeftijd blijven wij functioneren door ons aan te passen of te rebelleren volgens patronen van onze scheefgegroeide kindontwikkeling. We ondervinden daarom vaak klachten die hun oorsprong hebben in de destijds niet geuite emoties. Dit leidt vaak tot gevoelens van eenzaamheid, pijn, onzekerheid en verdriet. Het kan zich uiten in buitensporige reacties, verslavingen, op vernietiging van jezelf of de ander en overheersend gedrag, problematische relaties en verlies van energie.

Lichaamsgerichte therapie (voorheen Neo Reichiaanse therapie) is een therapievorm waarbij het lichaam centraal wordt gesteld in de benadering van de problematiek. Gewerkt wordt met technieken uit onder andere Reichiaans lichaamswerk/ademwerk, Bio-energetica, Innerlijk kind werk, Gestalt, Cranio Sacraal therapie, Postural Integration, Visualisatie en Meditatie. Contact maken met wat er in jou leeft via ademhaling, beweging, geluid en aanraking is hierbij essentieel. Door te ervaren dat oude patronen nu niet meer nodig zijn kan een nieuwe, eigen weg gezocht worden om uiting te geven aan alles wat in jou leeft. Resultaat is dat jij je blijer en vrijer door het leven kunt bewegen en tegenslagen gemakkelijker leert verwerken. Je leert werkelijk liefdevol en eerlijk naar jezelf en anderen te worden zodat de communicatie in werk- en privé-relaties aanzienlijk verbetert. Daarnaast worden meditatietechnieken aangereikt om je rust en geestelijk evenwicht te laten ervaren.

Wat is lichaamsgerichte therapie

Neo Reichiaanse therapie en Energetic Integration is een vorm van lichaamsgeoriënteerde psychotherapie. De grondlegger is de psychoanalyticus Wilhelm Reich (1897-1957). Hij nam het lichaam als uitgangspunt en ontdekte dat er verband is tussen psychische problemen, ongeuite emoties en spierspanningen in het lichaam. De basis van deze problemen ligt meestal in de vroege jeugd.

Reich ontdekte dat we ons als kind afschermden van de realiteit door letterlijk een pantsering om ons heen te bouwen (om te overleven), die ons moest beschermen tegen pijn en stress. Dit soort bescherming is voor ons als volwassene niet meer effectief en kan ons op den duur behoorlijk beperken. Sterker nog, vaak roept het precies datgene op waar we zo bang voor zijn. Tevens houdt het de vrije stroom van energie, gevoelens en impulsen tegen en kan tot psychische en lichamelijke klachten leiden.

Een pantsering bestaat uit chronisch aangespannen spieren, waardoor de energiehuishouding en de ademhaling geblokkeerd worden. Op emotioneel niveau pantseren we ons door het gevoel te onderdrukken en in te houden.

Energetic Integration betekent het herstellen van de oorspronkelijke energiestroom in het lichaam door het opruimen van blokkades die door (vroegere) frustraties en pijn zijn ontstaan en die zich in het lichaam hebben vastgezet.

In de therapie help ik je de pantsering laagje voor laagje af te pellen, de bijbehorende emoties uiten en effectievere methoden van bescherming zoeken. Hierbij bepaal je zelf het tempo en je grenzen. Er wordt gewerkt aan de bewustwording van lichaamsignalen, de daar onderliggende emoties en overtuigingen. Op het moment dat je de afgesplitste delen bewust wordt heb je een keuze; toegeven aan de angst of aan je diepere verlangens. Op deze manier wordt de therapie als een dans tussen de weerstand (ego) en je verlangens (de ziel). Door middel van bewustzijnsoefeningen leer je ook in het dagelijkse leven de spanningen los te laten, beter met je energie om te gaan en op een effectievere manier emoties te uiten volgens het model van geweldloze communicatie.

Doordat je meer in contact kunt zijn met je lichaam, leer je beter te luisteren naar wat er werkelijk in je omgaat. Hierdoor wordt het makkelijker om keuzes te maken en grenzen te stellen en kun je loslaten wat niet echt bij jou hoort. Het biedt helderheid, inzicht, meer verdieping en kwaliteit in je leven. Je oorspronkelijke natuur en vitaliteit komen weer tot je beschikking. Deze innerlijke veranderingen zijn voelbaar en zichtbaar in lichaamshouding, energieniveau, gezondheid en uitstraling.

Wellicht herken je jezelf in deze thema's

  • Je voelt je niet lekker in je vel

  • Je wilt meer inzicht krijgen in je patronen en overtuigingen

  • Je bent het contact met je lichaam grotendeels verloren en wilt dit graag herstellen

  • Je voelt regelmatig angst, verdriet, boosheid en spanningen zonder te weten waarom

  • Je hebt het altijd druk en het lukt je maar niet om tijd voor jezelf te vinden

  • Je komt met praten alleen niet verder

  • Je wilt de relatie met jezelf en anderen verbeteren.

 

Femma Fernim

Ik ben Femma Fernim, vrouw en geboren in 1959. In 1999 heb ik de HBO opleiding voor Psycho Sociaal Werkende afgerond aan de Academie voor Integrale Menswetenschappen.  Ook ben ik opgeleid in Emotional Freedom Techniques en Soulretrieval & Powerextraction. Sindsdien heb ik een praktijk voor Psycho Sociale Behandeling en Coaching.

    

Specialisatie

Vanaf 2001 heb ik mijn specialisme uitgebreid met Relatie- en Lichaamsgeoriënteerde Psychotherapie en Energetic Integration.

Verder heb ik verschillende trainingen gevolgd op het gebied van Reiki, Innerlijk Kindwerk, Power of the Heart, Healing en Chakra therapie.

 

Gecertificeerd

Ik ben gecertificeerd registertherapeut.